Hoe maak je het perfecte kopje thee?

Meer info over teapigs?
Bezoek onze webshop
02 september 2019

Thee drinken: dat is genieten. Maar wist je dat er 7 basisregels zijn die je altijd moet volgen om het perfecte kopje thee te maken?

Regel 1: altijd vers water
Dit betekent dat als je water hebt gekookt om thee te maken, je dat water niet opnieuw mag opwarmen. Water dat je telkens opnieuw kookt, zorgt er namelijk voor dat de thee steeds smakelozer wordt.

Regel 2: de juiste hoeveelheid water
Om verder te gaan op het water: ook de hoeveelheid water die je voor een kopje thee gebruikt is zeer belangrijk. De thee-waterverhouding. Het spreekt voor zich dat je met een liter water en een theeblaadje geen schitterende thee zal maken. We raden altijd aan om een theezakje per persoon te rekenen. Bij het maken van onze zakjes, wegen we zo af dat een theezakje gebruikt kan worden met 300 ml water.

Regel 3: de juiste temperatuur
Ook de temperatuur van het water is cruciaal voor een perfect kopje thee. Te warm? Te koud? Het is belangrijk dat je het water op een juiste temperatuur kookt. En die hangt af van het soort thee dat je drinkt. Zo moet je het water voor een zwarte thee laten koken tot 100°C.

Regel 4: enkel de beste kwaliteit
Bij teapigs. leggen ze kwaliteitslat voor hun thee zeer hoog. Het is dan ook belangrijk dat je voor een goed kopje thee mooie, volle theeblaadjes gebruikt. Bespaar daar dan ook niet op. Je smaakpapillen (en die van je klanten) zullen je er dankbaar voor zijn.

Regel 5: 3 minuten
Thee van goede kwaliteit bestaat uit grote theeblaadjes en die hebben tijd nodig om te infusen en hun smaak in het water vrij te geven. Dat proces duurt gemiddeld drie minuten.

Regel 6: een warme theepot
Je kent het vast wel: als je eten serveert, dan doe je dat niet op een koud bord. Daardoor koelt het eten alleen snel af. Hetzelfde geldt voor thee, en vooral als je zwarte thee maakt. Serveer jouw thee daarom in een verwarmde theepot. Dan blijft de thee langer warm, wat ook de smaak enkel maar ten goede komt.

Regel 7: lekkere thee
Ondanks het feit dat je thee het best warm serveert, is het ook niet de bedoeling dat mensen hun tong verbranden. Ah nee, want dan smaken ze de lekkere thee niet meer goed. De meeste mensen doen daarom altijd een beetje melk bij hun thee. Maar er zijn twee manieren waarop je die melk er het best bij doet, afhankelijk van hoe je de thee serveert.

  • Serveren in een kopje: giet er dan eerst de melk in, dan pas de thee.
  • Serveren in een beker: verwijder de theeblaadjes of het theezakje en giet er dan pas de melk in.