De éclair. Of was het soes?

22 maart 2018

De macaron was de afgelopen jaren een wereldwijde trend. In Parijs werden winkels door toeristen overstelpt om ook maar een doosje van het gebakje te kunnen bemachtigen. En nu lijkt de éclair aan de beurt.

Hoe het allemaal begon

De éclair kent zijn oorsprong in Frankrijk in de negentiende eeuw. Maar dat is zowat de enige concrete informatie die gekend is over het mysterieuze gebakje. Alle andere weetjes die je op het Internet vindt, zijn speculaties. Zo zou de naam ‘éclair’ gebaseerd zijn op zijn betekenis ‘bliksemschicht’, omdat je hem bliksemsnel kan opeten. Ik weet niet hoe het met jou zit maar bij ondergetekende wordt toch behoorlijk wat geknoeid bij het eten van een éclair. Ook over de uitvinder is niks concreets bekend. Verschillende bronnen beweren echter dat de toen zeer bekende chef-kok en patissier Marie-Antoine (Antonin) Carême het langwerpige gebakje voor het eerst maakte.

Verwarrend

Ondanks zijn immense populariteit heerst er toch wat verwarring omtrent de éclair. Want je hebt ook nog soezen. Waar ligt het verschil dan? De waarheid is dat allebei worden gemaakt van soezen- of kookdeeg.

Een soes bijvoorbeeld is een luchtig en hol gebak in bolvorm dat je kan vullen met banketbakkersroom, slagroom of ijs. In het Frans staat de gevulde soes beter gekend als ‘choux à la crème’. Maar je hebt ook een profiterole. Dat is een verzamelnaam voor een berg gevulde soezen – voor de echte slokoppen – die overgoten is met een grote hoeveelheid chocoladesaus.

De éclair is dan weer langwerpig – tussen 10 en 15 cm – en wordt afgewerkt met een glazuurlaag. Ondertussen zijn al heel wat varianten op de vulling en glazuurlaag van een éclair. Naast banketbakkersroom, slagroom of ijs kan je een éclair ook vullen met confituur of ganache. En de glazuurlaag is afhankelijk van de vulling van je éclair.

Maar er zijn nog varianten op de soes en de éclair. Voor de kaasliefhebbers zijn er bijvoorbeeld de ‘gougères: soezen met kaassmaak. Die bekom je heel eenvoudig door kaas in het deeg te mengen. En voor wie het liever eenvoudig heeft, heb je de ‘chouquettes’, de ongevulde soezen.

Je leest het: eindeloos veel mogelijkheden in éclair- en soezenland. Probeer je het zelf ook eens?